Schoeller Allibert GmbH: a környezetbarát logisztika hírvivői

A környezetünk védelme nem valami olyan elvont dolog, ami majd egyszer a jövőben fog aktualizálódni. A műanyagszennyezés megállítása, a vizeink védelme, a globális felmelegedés megakadályozása és a levegő tisztán tartása korunk legjelentősebb feladatai, melyek nemzetközi összefogást igényelnek. Akár még a multivállalatok részéről is, akiknek a környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységeik korszakalkotók lehetnek. Ilyem például a Schoeller Allibert GmbH holland cég is, akik zero waste logisztikai tárolókkal segítik a világot megszabadítani a szeméthegyektől.

Schoellerrel a szemét ellen

A logisztikában rengeteg olyan terület van, ami felesleges szemetet vagy környezetszennyező anyagot termel. A kamionok több ezer kilométert tesznek meg havonta. Nem véletlen, hogy a közúti disztribúció termeli a levegőszennyezés több mint 10 százalékát. A rossz furvarszervezéssel rengeteg üresjárat terheli a környezetet felesleges szén-dioxid termeléssel és zajszennyezéssel.

Emellett azonban a Schoeller Allibert GmbH azt a problémát is meglátta, hogy a gyenge minőségű csomagolóanyagok rengeteg egyszer használatos műanyagot jelentenek, melyek aztán hosszú évezredekig nem bomlanak le. A gondolatuk az volt, hogy olyan logisztikai tárolókat fejlesztenek, melyek kiváló minősége miatt a kiegészítő csomagolóanyagok el is hagyhatók.

Schoeller Allibert GmbH

Újrahasznosítható műanyag konténerekkel a környezeti problémák ellen

A technológiájuk lényege, hogy a minőségi alapanyagokból készült tárolók nemcsak tovább bírják, de miután elhasználódtak, újra is lehet őket hasznosítani. Az újrahasznosítással pedig tulajdonképpen nullára lehet csökkenteni a logisztikai tárolásból és szállítmányozásból származó szemetet.

Jogos lehet a kérdés, hogy miért nem érdemes pl. valamilyen alternatív anyagból, például fából készült konténert használni. A helyzet az, hogy a logisztikai tárolóknak egyszerre ergonomikusnak és könnyűnek is kell lennie. Fából, ami egy természetközelibb nyersanyag sajnos ezeket a tulajdonságokat aligha lehet megvalósítani.

Viszont a körültekintő és fenntartható bánásmód a műanyaggal kiküszöbölheti ezt a problémát. A 360°-osnak nevezett megoldási módszer a Schoellertől megvalósítja a körkörös gazdaság elvét: azaz, hogy egyszeri felhasználás helyett mindig a többszörös használatot és az újrahasznosítást részesíti előnyben.