Magas vércukorszint tünetei: ezekre érdemes figyelni!

Manapság gyakran találkozunk azzal a kijelentéssel, hogy a sok cukorfogyasztás mennyire káros a szervezetünkre. De vajon tényleg annyira káros a cukor? Egyesek úgy tartják, a cukor szükségtelen dolog, ezért ezt teljesen száműznünk kell az étrendünkből. Mások viszont arra esküsznek, hogy alkalmanként egy kis mennyiség nem árthat senkinek. Bármit is mondjanak egyes szakértők, az biztos, hogy a cukor nagy mennyiségben ártalmas a szervezetünkre nézve, ez pedig rengeteg betegség táptalaja lehet. Igen, a magas vércukorszint is ezek közé tartozik, éppen ezért nem árt tudni, melyek a magas vércukorszint tünetei.

Ezek lehetnek a magas vércukorszint tünetei

A magas vércukorszint leggyakoribb tünetei közé tartozhat a fokozott fáradékonyság, sok vizelet, szomjúságérzés és szájszárazság. Ezek a tünetek leginkább az 1-es típusú cukorbetegségre utalnak, a 2-es típusú cukorbetegség szimptómái kicsit különböznek ezektől. Itt már homályos látás, illetve bőrelváltozások is előfordulhatnak. Ráadásul, ha egy-egy apró vágás vagy sérülés éri a beteget, akkor az sokkal lassabban tud begyógyulni. A vércukor gondok miatt gyakori tünet lehet a súlyvesztés is. Ezek egyike sem hangzik jól, ugye? Éppen ezért kell nagy hangsúlyt fektetnünk a magas vércukorszint megelőzésére, illetve, ha már diagnosztizáltak vele, akkor a kezelésére.

magas vércukorszint tünetei stopcukor

Cukorbetegségnél mindig a cukor a ludas?

Mivel a cukorbetegség kifejezésben is benne van a cukor szó, azt gondolhatjuk, hogy ezt a betegséget csak a nagy mennyiségben fogyasztott cukor okozza. Ez viszont nem teljesen így van. Természetesen a cukor is befolyásoló tényező, de emellett sok minden más is kiválthatja ezt. Lehet pusztán genetika, de lehet a helytelen életmód egyik következménye is. A mozgásszegény életvitel és az egészségtelen ételek fogyasztása is hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához. Itt fontos megemlíteni, hogy vannak olyan ételek, amelyeknek igen magas a cukortartalma, sok esetben erre is érdemes figyelni a fogyasztásukkor. Ezért szükséges a cukorbetegeknek komoly diétát követniük. Ezt a különleges étrendet egy szakembernek kell összeállítania, mert ő tisztában van a tápanyagok összetételével.