Kutyaeledel kedvenced egészségéért

Milyen a jó kutyaeledel? Sok gazdi biztosan nem tudna helyesen válaszolni erre a kérdésre, mert nagyon sok tévhit és legenda kering a kutyatápok és kutyakonzervek körül. Nem is nagyon hibáztathatjuk a gazdikat, hiszen rengeteg márka és termék a fogyasztók megtévesztését tűzte ki céljául. Cikkünkben elmagyarázzuk, mitől teljes értékű egy kutyatáp.

Kutyaeledel: mikor teljes értékű?

Nem is olyan régen, körülbelül 2 évtizeddel ezelőttig még az az elképzelés tartotta magát hazánkban, hogy a kutya jól megél a maradékon is. Nem is szabad neki sokat adni – mondták sokan – nehogy elhízzon. Szerencsére ez a nézőpont már eltűnőben van a 2020-as években, de tény és való, hogy még mindig vannak olyan gazdik, akik csak maradékkal etetik kedvencüket.

A másik ilyen jelenség a teljes értékű kutyatáp mizéria. A boltok polcain olcsó és silány minőségű termékekre is rá van írva ez a jelző. De akkor melyek azok az eledelek, amelyek valóban teljes értékűnek számítanak?

  • Azok a kutyatápok és konzervek, amelyek legalább 60-70 százalék hústartalommal rendelkeznek.
  • Azok a kutyaeledelek, amelyek mentesek az olyan felesleges anyagoktól, mint a színezékek, édesítőszerek és tartósítók.
  • Tartalmaz jó minőségű szénhidrátot és növényi alapanyagokat is.
  • Ha pluszban a kutyaeledel tartalmaz még vitaminokat, ásványi anyagokat, akkor még jobb minőségűnek mondható.

kutyaeledel

Kutyaeledel és a kutya etetése

A kutyák etetésébe nemcsak a kutyatáp és konzerv minősége, de az etetés gyakorisága is beletartozik. A kölyökkutyákat naponta többször, kevesebb adaggal kell kínálni, mindenképpen kölyköknek való eledellel. A felnőtt tápra 1-1,5 éves korban érdemes váltani a kutya fajtájától, testméretétől függően. A nagytestű kutyáknál érdemes megtartani 2 éves kor után is a napi kétszeri etetést, mert esetükben könnyen gyomorcsavarodás alakulhat ki.

Természetesen a megfelelő táplálék mellett elegendő mozgást is biztosítani kell a kiskedvencnek. Napi 3-4 óra mozgás még a kistestű, kevésbé mozgékony fajtáknak is javasolt. Nagyobb testméret és aktivitás szint mellett pedig akár 5 óra is lehet a kívánatos.