Hogyan telepítsük megfelelően a parketta szegélyléceket?

Miután sikeresen leraktuk otthonunk padlójára a parkettát, a következő lépés a szegélyléc felhelyezése. Ennek főként esztétikai oka van: mivel a padló folyamatos mozgásban van, egy kis rést a parketta telepítése során mindenképp hagyni kell. Ezen rés eltakarására szolgál a szegőléc, amit pontosan az előzőek miatt nem a padlóra, hanem a falra kell felhelyezni. Így a sem számára láthatatlanok lesznek az esetleges mérésbeli pontatlanságok a parketta esetében, vagy a nem tökéletes festésből eredő hibák. Nem utolsó sorban pedig védi az oldalfalat is, épp ezért mindenképpen hasznos elemről beszélünk, ha megfelelően van telepítve.

parketta szegőléc

Hogyan válasszuk ki a szegőlécet?

 

Amikor eldöntöttük, hogy belevágunk a szegőléc felhelyezéséhez, legelőször is méricskélni kell egy kicsit. Figyelembe kell venni a falak hosszát, a magasságot, valamint a sarkok számát, majd ezután tudjuk elkezdeni méretre vágni a parketta szegélylécet. Miután lemértük a szükséges dolgokat a munkálatokhoz, kiválasztjuk a szegőléc színét, formáját és a telepítés típusát. Ehhez érdemes olyan helyről beszerezni a kellékeket, ahol széles választék áll rendelkezésre, és minőségi darabokat tudunk beszerezni a tartós eredményért. Ajánlom mindenki figyelmébe ezen szempontok kipipálása érdekében például az ANRO parketta szegélyléc kínálatát.

A szegőléc telepítése

 

A legáltalánosabb és leginkább kedvelt szegélyléc típus a ragasztható változat, nem véletlen. Miután ehhez kell a legkevesebb erőfeszítés a felhelyezés szempontjából, valamint öntapadós szegőlécek is találhatóak a piacon, így a feladat igazán gyerekjáték. Egyszerűen vágjuk fel méretre a szegélyléceket, majd az erre a célra alkalmas szegőléc ragasztóval rakjunk pöttyöket annak teljes hosszában. Ezután helyezzük a falra a lécet, és nyomjuk hozzá azt néhány ponton. A fém alappal rendelkező szegélylécek és a klipszesek esetében azokat csavarok segítségével a falhoz rögzítjük, majd előbbi esetében az előre meglévő vájatokkal az alaphoz tudjuk rögzíteni, míg utóbbinál a klipszekbe csúsztatjuk a léceket.

Amikor elszánjuk magunkat a szegélyléc telepítésére otthonunkba, már meg is tettük az első lépést egy esztétikusabb latrész kialakítása felé. Alkalmazásukkal nemcsak gyors és egyszerű, de hatékony megoldást is találtunk a kisebb rések és hézagok eltüntetésére, aminek köszönhetően még sokáig dizájnos környezetben tölthetjük mindennapjainkat.