Amit a szójáról tudni érdemes

A sikeres szójatermesztésbe sokaknak bizony beletörik a bicskájuk, mivel nincsenek tisztában annak meghatározó feltételeiről. A fehérjenövények előnyös környezeti hatásai a vetésforgóban köztudottak: feljavítják a talaj szerkezetét, valamint csökkentik a kijuttatandó műtrágya mértékét azáltal, hogy megkötik a levegő nitrogénjét. Ahhoz, hogy a szójatermesztés jól alakuljon, vannak bizonyos feltételek. Lássuk, mik ezek, és mikre fordítsunk fokozott figyelmet!

 

Talajigény, elővetemény, talajművelés

Talajigény szempontjából szerencsénk van a szója esetében, ugyanis nem túlzottan igényes, így többfajta területen is termeszthető, mint például laza homokon, vagy szikes állagú helyeken. Természetesen azonban annál jobb lesz a betakarított mennyiség később, minél minőségibb, tápanyagokban gazdag és nedvesebb talajon vetjük el.

Elővetemény tekintetében főként két gabonaféle közé szokták helyezni a vetésforgás során. Ennek ellenére a kukorica is remek előveteménye a szójának.

Amikor a talajművelés kerül szóba, azt lehet mondani, hogy a szója igényli a minőségi őszi szántást és a mélyművelést egyaránt. A talaj lehetőleg legyen aprómorzsás, egyenletesen elművelt, hogy tavasszal a növény erőteljesen és gyorsan csírázzon.

szójabab termesztése

Mennyiség, sortávolság, növényvédelem

Attól függően, hogy milyen fajtájú szójáról beszélünk, elsősorban a fajtatulajdonos ajánlását vegyük alapul. Miután egyes szójafajták vetendő mennyisége változó lehet, utóbb nagy csalódás érhet minket, ha eltérünk a helyes termesztéstechnológiától. Modern szóják esetében kisebb túlzással 350-450 ezer tő/ha állománysűrűség az ideális.

A sortávolságnál igyekezzünk akkora helyet hagyni, hogy a növény kultivátorozható legyen. Ez körülbelül 40-45 cm távolságot jelent, amely segítségével – a gyomirtó hatás mellett – a szója hamarabb fejlődik egy fellazított talajban.

A növényvédelem esetében a legfontosabb dolog a sikeres szója termesztésének a gyomirtás. Az úgynevezett pre- és posztemergens technológiákat a régióban uralkodó gyomviszonyoknak megfelelően válasszuk ki, miután a szójában kevés a használható herbicid-féleség.

 

Ha úgy döntünk, hogy a szójabab termesztése a következő dolog az életünkben, amivel megpróbálkozunk, mindenképp érdemes előtte szakértőtől tájékozódni a témában: https://isterra-seeds.com/technologiak/szoja. Ha megvannak a szükséges információk, sokkal könnyebben vághatunk bele, és nagyobb esélyünk van egy bő, kiváló minőségű termés betakarításra.